Háttérkép

Nyergesújfalu belterületi vízrendezés

mo
eu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt megnevezése: Nyergesújfalu belterüleit vízrendezés

A pályázat száma: KDOP-4.1.1/E-09-2008-0007
Az Európai Unió éa a Magyar Álla, által nyújtott támogatás összege: 95.425.931 Ft.

A projekt bemutatása:

Nyergesújfalu lakóterületei jórészt a Gerecse hegység a Dunához simuló lankáira, kisebb részt a Duna-part sík területére települtek. A
domborzati viszonyokat tekintve mindkét esetben jelentős problémát okoz a csapadékvizek megoldatlan elvezetése.
Jelen projekt keretén belül Nyergesújfalu három, egymáshoz nem kapcsolódó utcák csapadékvíz elvezetésének rekonstrukciója történik meg. A projekt megvalósításának indoka a területek rendezetlen csapadékvíz elvezetése. Az elmúlt 10 évben - a dunai árvizeket leszámítva - 4 esetben okoztak jelentés károkat a rendkívüli esőzések, a károk összege meghaladja a 33 millió forintot.
A Szabadság-liget és a Balassa utca, valamint a Kölcsey Ferenc utca a város déli részén, lejtős területen található. Közös jellemzőjük, hogy a terep esése következtében összegyűlő nagy mennyiségű, és hirtelen lezúduló csapadékvizet a rossz műszaki állapotú, szűk keresztmetszetű vízelvezető árkok nem képesek levezetni, ezért gyakori az átbukó víz által történő elöntés, amely komoly károkat okoz az épületállományban és az ingatlanokon. A meglévő burkolt árkok műszaki amortizációját felgyorsította az utólagos közművesítés okozta bontások, nem megfelelő helyreállítása is. Az ONCSA lakótelep mélyfekvésű, lefolyástalan terület, ahol a csapadékvíz elvezető rendszerek az elmúlt évek utólagos közművesítési munkálatai és a természetes avulás által gyakorlatilag működésképtelenek, ezért esőzések alkalmával megáll a víz, elvezetés híján egy része az aknák résein keresztül lejut a szennyvíz elvezető rendszerbe, a többi része elszikkad, ezzel is növelve a területen a belvízveszélyt.
Mindhárom helyszínen új, zárt rendszerű csapadékvíz elvezeti hálózat épül a régi nyomvonalában. A Szabadság-ligeti csatorna esetében a vízgyűjtő terület a Szabadság-liget térsége, valamint a Sánc utca és a Zelk Zoltán utca egy része. A tervezett CS-1-0-0 jelű csatorna a Béke téri befogadótól indul, és a Balassa Bálint utcán át halad a Szabadság-liget utca 32. számig a terület vízgyűjtő gerincén. A kivitelezés során 606 fm NA400-300-150 KGEM csatorna épül, 12 db beton tisztító akna, 14 db beton víznyelő akna készül öntöttvas fedlappal és víznyelővel.
A Kölcsey Ferenc utcai csapadékvíz elvezető hálózat 19,2 ha vízgyűjtő területről vezeti el a keletkező vizeket. A tervezett CS-1-0-0 jelű csatorna a Luka-pataki befogadótól indul és a bajóti úti átereszig tart. Hossza 675,5 fm, anyaga S60-30 betoncső, valamint NA 150 KGEM cső.
11 beton tisztító S 22 beton víznyelő akna készül öntöttvas fedlappal és víznyelővel.
Az ONCSA lakótelep egy vízgyűjtő területként vehető figyelembe területe cca. 8,1 ha. 9 utcában készül új cspadékcsatorna. A tervezett gerincvezetékek NA400-300-200 KGEM csőből, beton tisztító és víznyelő aknákkal, öntöttvas fedlapokkal és víznyelő rácsokkal készülnek. A Rákóczi utcában 432 fm gerincvezeték, 10 tisztító és 20 víznyelő akna* a Dózsa utcában 545 fm gerincvezeték 8 tisztító és 16 víznyelő akna, a
Beloiannisz és a Tölgyfa utcákban 549 fm gerincvezeték, 15 tisztító és 16 víznyelő akna, az Akácfa utcában 421 fm gerincvezeték, 9 tisztító és 10 víznyelő akna, a Krisztina téren 114 fm gerincvezeték, 3 tisztító és 3 víznyelő akna, a Cserfa utcában 180 fm gerincvezeték 4 tisztító és 15 víznyelőakna, míg a Honvéd utcában 138 fm gerincvezeték, 2 tisztító és 3 víznyelő akna készül.
Az új csapadékvíz elvezető hálózatok befogadói rendezettek, a Szabadság-liget vizeit a Béke téren keresztül a Kossuth utcai gerincvezeték, a Kölcsey utca vizeit a Luka patak, míg az ONCSA telepi hálózat részben a Kossuth utcai gerincvezeték, részben a Luka patak fogadja be.
A projekt megvalósulása során cca 30ha lakóterület csapadékvíz elvezetése oldódik meg, amely cca 500 lakos életkörülményeinek javulását eredményezi.
A tervezett fejlesztés illeszkedik a város rövid és hosszútávú céljaihoz, a város érvényben lévő településrendezési tervvével nem ellentétes.

Kedvezményezett:
Nyergesújfalu Város Önkormányzata
2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos utca 104-106.

Közreműködő szervezet:
Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
8000 Székesfehérvár, Rákóczi Ferenc utca 1.

www.nfu.hu

www.kdrfu.hu

 

Ütemesen haladnak a belterületi vízrendezési munkálatok!

Folytatódnak a belterületi vízrendezési munkálatok

Projektzáró rendezvény

 ma: 2020. július 15., szerda, Henrik és Roland napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Valter napja lesz.

ugrás a lap tetejére