Háttérkép

Testvértelepülések

Városunk két német településsel tart fent gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatot. Karlsdorf-Neuthard (Baden-Württenberg) és Neu-Wulmstorf (Niedersachsen) városokkal a rendszerváltás után (1991) írta alá Miskolczi József polgármester ünnepélyesen a megállapodásokat. Neu Wulmstorf Észak-Németországban, Hamburgtól 30 km-re, Nyergestől 1300 km-re fekszik, az oda látogatók könnyen elérhetik az Elbát, ahonnan a régi Hanza-város egy kellemes hajókázással elérhető. A település struktúrája nem sokban hasonlít Nyergesújfaluéra. Testvérvárosunk nagyobb (17ezer lakos) és tagoltabb. Sok kisebb, esetenként párszáz lelkes település is hozzájuk tartozik, ezek a városrészek. A központi település - és egyben a névadó - Neu Wulmstorf. Hazai viszonyokra értelmezve olyan ez, mintha Bajót, Tát, Nyergesújfalu és Pusztamarót -Nyergesújfalu- néven közigazgatásilag egyesülne, mégsem vesztenék el a települések identitásukat. A településsel Nyergesújfalu város sok szálon tartja a kapcsolatot. Tűzoltóságunk néhány éve 70 német önkéntes tűzoltó csemetét táboroztatott itt, a múlt év folyamán az Ady Endre Művelődési Házban koncertet adott a testvérváros tengerész-kórusa, minden évben nagy sikere van körükben a sörfesztiválnak, focistáink is szép élményekkel gazdagodtak náluk. A városnak ajándékoztak 2 tűzoltóautót és egy Unimog-ot, amelyet közterületfenntartásra használunk. A nyergesi kultúrát egy szaxofonnal támogatták, amelyet a Szabolcsi Bence Zeneiskola használ. Végül, de nem utolsó sorban a Barátság Kör énekkara is barátokra talált az észak-német településen.Szerencsére a szálak száma egyre csak nő, amelyek segítségével az idő egyre tartósabbá és szilárdabbá teszi Neu Wulmstorf és Nyergesújfalu baráti kapcsolatát, a legnagyobb jelentőséggel mégis a családok között szövődő barátságok bírnak. Karlsdorf-Neuthard településstruktúrája szintén nem mindennapi.
A 9 ezer lakos Karlsdorf és Neuthard városrészekben oszlik el. Földrajzi fekvését tekintve közelebb esik Nyergesújfaluhoz, mindössze 800 km választ el minket a Karlsruhe-környéki városkától. Talán ezen oknál fogva velük élénkebb az ifjúsági kapcsolat, rendszeresen látnak vendégül magyar cserediákokat, a látogatást pedig szívesen viszonozzák. Velük a nyergesi teniszezők tartják a sport terén a kapcsolatot. A kultúra terén a Kernstok Művészkör és a testvérvárosi művészek tervezett közös kiállítása a legfontosabb eredmény. Az egyház és a cserkészek egyaránt létesítettek kapcsolatot a testvérváros polgáraival. Barátainktól a polgárőrség két személygépkocsit is kapott. Jókedvű, a Duna forrásától nem messze elterülő testvérvárosunk polgárai vidám társaság, erről tett tanúbizonyságot sörfesztiváli fellépésével a 'Schnoggebatscha' karneválzenekar és a harmonika-zenekar. Bemutatkozó diák:
-Karlsdorf-Neuthard képekben
-Karlsdorf-Neuthard központja a Mühlenplatz
Testvérvárosi szerződés Sebastianschule/Karlsdorf-Neuthard/ Katolikus templom Schönbornschule Don Bosco Katolikus óvoda Evangélikus templom

A testvérvárosokkal Nyergesújfalu 3 évente tartja meg a kapcsolat hivatalos értékelését, ünnepélyes és nyilvános képviselőtestületi ülés keretében, a vendéglátó egyszer a német, egyszer a magyar fél. A legközelebbi kiértékelések az idén nyáron lesznek, Nyergesújfalun. A nyergesújfalui utazni vagy nyelvet gyakorolni vágyó családoknak, fiataloknak, csoportoknak ajánljuk figyelmébe Karlsdorf-Neuthard és Neu Wulmstorf városokat, mint lehetséges úticélokat. Előbbitől nem esik messze a Duna forrása, Heidelberg és Karlsruhe történelmi nevezetességei ill. a rajnai borvidék, utóbbitól pedig Hamburg, a "világ kapuja", az "Altes Land", Európa legnagyobb összefüggő alma- és cseresznyetermesztő területe és Helgoland szigete. Információért forduljanak bizalommal személyesen vagy e-mailben már kint járt ismerőseikhez vagy a Polgármesteri Hivatalhoz!

 ma: 2021. szeptember 23., csütörtök, Tekla és Líviusz napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

ugrás a lap tetejére