Háttérkép

Polgármesteri köszöntő

KÖSZÖNTÖM HONLAPUNK LÁTOGATÓIT!

Köszöntöm Önöket városunk megújult honlapján.

A nyergesiek naprakész információt kaphatnak honlapunkon, a távolabbról kattintók megismerhetik Duna-parti településünk nevezetességeit, természeti szépségeit, mindennapi életét, ünnepeit.

Nyergesújfalu Budapesttől 50 km-re található a Gerecse hegység lábánál. Változatos földrajzi környezetének köszönhetően már a bronzkorban lakott volt, a római birodalom idején a limes részeként - Crumerum néven - katonai tábor állt itt. A XVIII. században német telepesek népesítették be Rákóczi-szabadságharc során pusztasággá vált területét. A XX. század elején Kernstok Károly festőművész villájának köszönhetően a magyar szellemi élet fontos helyszínévé vált a hangulatos pincesorokkal és a dunai tájjal is alkotásra ösztönző falu, mely az iparnak köszönhetően mára fejlett, élhető kisvárossá fejlődött.

Jó, ha képesek vagyunk felfüggeszteni elhamarkodott ítéleteinket, miszerint az iparosodott környéken nincs keresnivalója az utazónak: a túrázóknak szép útvonalat kínáló közeli hegyek, a szomszédos településeket három irányba elérő kerékpárutak, a Duna és a horgásztavak, a pincék, a lovak, építészeti értékeink, rendezvényeink és nem utolsósorban a határ-menti fekvésből adódó lehetőségek miatt érdemes turistaként is meglátogatni Nyergesújfalut és környékét.

Jó böngészést kívánva, tisztelettel:

Mihelik Magdolna

polgármester

 ma: 2021. szeptember 24., péntek, Gellért és Mercédesz napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Eufrozina és Kende napja lesz.

ugrás a lap tetejére