Háttérkép

TOP 5.3.1-16-KO1-2017-0004

TOP 5.3.1-16-KO1-2017-0004 Hagyományokra építő közösségfejlesztés: Bajót, Nyergesújfalu, Tát

Kedvezményezett neve:     Nyergesújfalu Város Önkormányzata
Projekt címe:  Hagyományokra építő közösségfejlesztés: Bajót, Nyergesújfalu, Tát

Projekt azonosítója: TOP 5.3.1-16-KO1-2017-0004
Kezdőnapja: 2018.09.01.
Fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2022.10.31.

A projekt finanszírozása:
Támogatási intenzitás: 100%
Elszámolható költségek: 44.864.973,- Ft
Önerő:    0,- Ft
Támogatás: 44.864.973,- Ft
Projekt összköltsége: 44.864.973,- Ft
Támogatási okirat aláírása: 2018.08.30.

A projekt bemutatása:
Konzorciumi formában Nyergesújfalu Város Önkormányzata, Bajót Község Önkormányzata, Tát Város Önkormányzata és a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat 44.864.973 Ft támogatásban részesül. A projekt megvalósítására – melyben Nyergesújfalu Város Önkormányzata konzorciumvezetőként vesz részt - 2018. 09.01-től kerül sor.
Az önkormányzatok közös célként a hagyományőrzést, a hagyományok lakossággal történő megismertetését tűzték ki. Mindezzel új lehetőségek is kínálkoznak: megerősödhet a helyi civilszféra aktivitása, nőhet az együttműködési készség, az egymás iránti felelősségtudat, valamint a helyi humán erőforrásban rejlő lehetőségek is kiaknázásra kerülnek.
A projektben kiemelkedő szerepet töltenek be az aktív korú lakosok; hiszen ez a generáció, amely hidat jelenthet a tanuló korosztály és az idősebbek között. Rendkívül fontos ezen belül is a nők jelenléte is: ők azok, akik a leginkább fogékonyak a tradíciókra, legnyitottabbak a kulturális értékek megismerésére és megismertetésére
A projekt lényegi eleme a lakosság aktív bevonása a közösségfejlesztési folyamatba, így az első 8 hónap a közösen elkészítendő Helyi Cselekvési Terv létrejöttét támogatja, mely az elkövetkezendő 3 év tevékenységét részletezi majd.

A Projekt részletes tartalma

•    Helyi hagyományok feltárása, feldolgozása és megosztása
E tevékenységsorozat képezi a projekt fókuszát, megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak a projektgazdák arra, hogy a helyi humán erőforrás segítségét igénybe vegyék, a feltárt hagyományokat népszerűsítsék, továbbvigyék és megosszák a lakosokkal.
•    A védtelen közlekedők (gyalogosok, kerékpárosok) közlekedésbiztonságát célzó szemléletformáló kampány megvalósítása
A megnövekedett forgalom miatt szükséges közlekedésbiztonsági kiadvány megjelentetése illetve közlekedésbiztonsági akciók szervezése: autómentes nap, Bringázz a munkába akció, kresz oktatás kisgyermekek részére, biciklitúra a biztonság jegyében a szomszéd településekre.
•    Közösségszervező és szakmai vezető munkatárs alkalmazása és képzése
A felhívás elvárásai szerint minden részt vevő településen szükséges egy fő kijelölése, megbízása és továbbképzése, hiszen a megfelelő végzettséggel bíró szakember jelenléte garantálja a projekt koordinálását, valamint hosszú távú fenntarthatóságát.
•    Közösségépítő települési rendezvények megszervezése
Talán az egyik leglényegesebb és leglátványosabb pontja a projektnek. A Tematikus rendezvényhetet követően további 3 db, a település lakosai részére megrendezésre kerülő kulturális-ismeretterjesztő-közösségfejlesztő program megvalósítása válik lehetővé.  
•    Eszközök beszerzése
A közösségépítő programok megvalósulását elősegítendő, a projekt eszközök beszerzésére is lehetőséget ad.
•    Megyei hírportál létrehozása
A Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat kifejleszt egy, a települések értékeit bemutató megyei hírportált, amely biztosítja a szakmai tartalmak megjelenítését
•    Belföldi, külföldi tanulmányút
Szakmai együttműködés kialakítása, partnerségi kapcsolat és az egymástól való tanulás lehetőségeinek biztosítása érdekében kerül megvalósításra.
•    Képzések szervezése
Közösségfejlesztésben érintett munkatársak és a lakosok képzése
•    Helytörténeti, közösségi mobilapplikáció létrehozása közösségi média és honlap kiterjesztéssel

 ma: 2020. február 24., hétfő, Mátyás napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Géza napja lesz.

ugrás a lap tetejére