Háttérkép

Helytörténet

aHelytörténet

Megkezdődött a Kernstok-villa felújítása
 
Adalékok fiataloknak és közelmúltban letelepedett városlakóknak

A Villa és lakói

Nyergesújfalu szellemi életének kiemelkedő alakja volt Kernstok Károly. A festőről és költő barátjáról, Adyról, intézményeket (Kernstok Károly Általános Iskola, Ady Endre Művelődési Központ – telephelye a Kernstok Galéria), utcákat neveztek el.
A festőművész nyergesi származású édesanyja, Kelndorfer Mária szülőágyi halálát követően a faluban cseperedett, majd 1912-ben műtermes villát építtetett magának a „főutcán”. A tágas, szép épületet több holdas gyümölcsöskert vette körül. A villában élt később fia, ifjabb Kernstok Károly is, aki szintén festő volt, bár nem apjához hasonló tehetségű. (Ő a Kelndorfer - sírboltban nyugszik a helyi sírkertben, míg édesapja Budapesten, a Farkasréti temetőben.)
A villa rossz állapota miatt évtizedek óta nem látogatható, csak rendezvények alatt. A kertbéli műtermet már lebontották. Az elmúlt évtizedekben működött itt kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta. Romosan ugyan, de áll a terasz, a régi cserépkályha - és a nappali is korhű állapotú. A mostani felújításra több, kizárólag műemléki referenciával rendelkező céget hívtunk meg, többek között a képviselő-testület tagjainak javaslata alapján. A legkedvezőbb árat a megadott feltételeken belül az esztergomi székhelyű S-Team Bau Építőipari Kft. adta. A szinte csak műemlékekkel foglalkozó céghez köthető a Szent Anna templom (Kerek-templom) és több esztergomi egyházi építmény rekonstrukciója is.
Kernstok egykori villájának „ügyében” az ezredfordulóm indult levelezés a minisztériumok, a hivatalok és az önkormányzat között. A villa állagának megóvása érdekében 2005-ben kezdeményezte az önkormányzat annak műemlékké nyilvánítását, ami később a pályázatokon történő indulás miatt visszavonásra került. (Végül 2011 augusztusában nyilvánították műemlékké.) A hasznosítást előkészítendő - a villa majdani funkciójával kapcsolatosan – az akkori képviselő-testület kikérte a művészeti, városvédelmi területen érintett helyi civil szervezetek véleményét. A vélemények birtokában 2006-ban terv készült felújítására, mellyel  a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) pályázatán indult a város, akkor sikertelenül. 2006-ban az NFÜ város-rehabilitációs célokra kiírt pályázata tűnt megfelelőnek, a beadás előtt szintén véleményt nyilváníthattak a civilek. A második KDOP-s pályázat sikeres volt, azonban 2008-tól éreztette magát a gazdasági válság, ami 2010 környékén önkormányzatunkat is elérte. Annak, hogy visszamondtunk egy korábban elnyert pályázatot, két alapos oka volt: a hitelfelvétel jogszabályi tiltásával nem tudtuk a néhány tízmilliós összeget a felújításhoz tenni; másrészt, az akkori engedélyes tervek nem műemléki felújítást eredményeztek volna. A Nyolcak-film elkészülte utáni hangulatban a művészek, művészettörténészek álltak a műemléki megőrzés mellé. A korábbi terv áttervezése megtörtént, a lift és a tető síkjából kiugró, modern tetőablakokat nem engedélyezte a műemlékvédelem. Az utóbbi évtizedekben – villa nélkül ugyan -, igyekeztünk ápolni Kernstok örökségét.
2001. május 30-án „Nyolcak” kiállítást szerveztünk a Kernstok Galériában, melyet Rockenbauer Zoltán, akkori kulturális miniszter nyitott meg. A Magyar Nemzeti Galériában és más múzeumokban járva sikerült nem szakemberként egy értékes anyagot összeállítani, kurátor nélkül. 2006. december 10-én Magyar Eszter szervezésében „Emlékkiállítás és tudományos ülés a  Kernstok-villa megmentéséért” címmel, amelyen a festőművész munkásságáról, a családról, az otthonául szolgáló villáról emlékeztek az érdeklődők.  A Kernstok Galériában állították ki a művész mintegy 80 alkotását, ebből 20-22 olajkép, a többi grafika és akvarel volt. A tudományos ülésen Hadik András, az Építészeti Múzeum munkatársa "A Kernstok család Nyergesen" címmel beszélt a családról és a villáról. Gassama-Szabó Bernadett a festő két olyan képét mutatta be, amely eddig magángyűjteményben lappangott és most először láthatja a közönség. Kovács Bernadett művészettörténész Kernstok Károly kiállított képei alapján elemezte a festő művészetét, Rockenbauer Zoltán művészettörténész "A nyergesi Vadak" címmel tartott előadást a Kernstok-féle képzőművészeti szabadiskoláról, ahol a festő tanítványai között volt Derkovits Gyula, Goszthony Mária és Novotny Emil Róbert.
Az emlékkiállítást állandó tárlatként rendezték meg, de anyagának fő munkáit Kaposvár és Balatonfüred is fogadta azóta.  //  2009. november 28. – 2009. december 13 között „90 éves a Nyergesi Szabadiskola” című emlékkiállításra került sor a Kernstok Galériában.  Megnyitotta: Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész. „Egy kilenc évtizede rejtőző csöndre emlékezünk talán az utolsó pillanatban, megállapítva, hogy magunk immár csak az emlékezőkre emlékezhetünk” – írja bevezető tanulmányában az azóta elhunyt művészettörténész és tanár, dr. Bodri Ferenc. Dr. Zsembery Dezső nyugalmazott főorvos, műgyűjtő a város támogatásával - Wehner Tibor művészettörténész ösztönzésével és segítségével - egy éven át tartó országjáró kutatással megtalálta a szabadiskola alkotóinak munkáit, leírta életpályájukat. Élmény volt doktor urat ebben a munkában, az országjárásban segíteni. A kiállítás megnyitóján sokan megjelentek, közöttük a Kernstok-kertbe egykor bejáró nyergesiek leszármazottai, a növendékek rokonai, a művészettörténész-szakma jeles képviselői. // Pécs - Európa Kulturális Fővárosa – Nyolcak-kiállítása után a Szépművészeti Múzeumban újra nagyszabású tárlaton láthattuk 2011-ben a Kernstok vezette Nyolcak műveit. Ezúttal dokumentumfilm is készült a művészcsoport számára meghatározó helyszíneken: Párizsban és Nyergesújfalun. Városunk a Nyolcak csoport bölcsője, szellemi gócpontja volt, ahol – mint tudjuk - nemcsak a festők, hanem az irodalmárokból, zenészekből álló értelmiségi kör is megfordult. Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely művészettörténészek voltak kurátorai a kiállításnak, ahol a kétszáz kép közül egy teljes folyosót foglaltak el a nyergesi kötődésű alkotások. Itt láthattuk először annak az ősszel megjelenő ötven perces dokumentumfilmnek tizenhárom perces változatát, amelyben felfedezzük a Kernstok-villát, a festők, irodalmárok által látogatott régi pincéket, láthatjuk a lovasfogatot a Dunában és a pincesorok felé közeledve. A megnyitón zsúfolásig telt a Szépművészeti Múzeum díszterme. A tárlatot Pálinkás József a MTA akkori elnöke, Rockenbauer Zoltán és Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg Bartók muzsikájának kíséretében. // 2012. augusztus 3-án „Hommage à NYOLCAK” címmel nyílt kiállítás a Kernstok Galériában. Megnyitotta és előkészítette: Szlávik József a Kernstok Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja,
Barki Gergely művészettörténész. Ötletgazda és közreműködő volt: Ferenczi Gábor festőművész. A villa megmentéséért szervezett aukcióra beérkezett munkákat a villa ódon, felújításra szoruló falai között, zenei, képzőművészeti akcióban mutatták be, majd később a Kernstok Galériában is kiállították. Felléptek: efZámbó HDB, Bordás Zoltán és tanítványai, Völner Eszter és Stummer Márton. // 2012-2019-ig, így a Szabadiskola 100 éves jubileumán is, Villa-napot rendeztünk minden évben a polgármesteri hivatal szervezésében, az Ady EMKK közreműködésével. A tavalyi rendezvényre 10 millió forint pályázati támogatást kaptunk az EMMI-től, azonban úgy tűnik, az idei felhasználás sem biztos. A jelenlegi kutatások, ismeretterjesztés céljából folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a múzeumokkal, érdeklődőkkel, a művészeti tudományos élet szereplőivel. A megújult villa helyiségeinek egy része - a művészkörök befogadása mellett – bérelhető majd kisebb családi rendezvényekre, és szeretnénk, ha a korabeli növényekkel betelepített park napközben közparkként működne.

Mihelik Magdolna

 ma: 2021. április 19., hétfő, Emma napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Tivadar napja lesz.

ugrás a lap tetejére