Háttérkép

Díszpolgárunktól búcsúztunk

aDíszpolgárunktól búcsúztunk

Március 3-án az új köztemetőben kísérték utolsó útjára családtagjai, barátai, munkatársai, az önkormányzat volt és jelenlegi képviselői, munkatársai díszpolgárunkat, a korábbi alpolgármestert, Ölveczki Károlyt, akit önkormányzatunk saját halottjaként búcsúztatott.
 
Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Barátok, Munkatársak, Ismerősök, Tisztelők!
Nem gondoltunk arra sohasem, hogy egyszer itt állunk, úgy, hogy beszélni már nem tudunk.
Tisztelt Díszpolgárunk, kedves Károly!
Nem illik hozzád – és ezt családod, munkatársaid, barátaid, ismerőseid jól tudják – ez a nyugalom. Ezen a szomorú napon egyetlen dolog, ami rendben van, hogy szeretett szülőhelyeden vagy. Abban a városkában, ahol felnőttél, ahová tanulmányaidat követően dolgozni visszatértél, ahol közösségi szellemeddel hozzájárultál a fejlődéshez, a várossá váláshoz.
Életutadat végigkísérő barátod, munkatársad gondolatait idézem:
Karcsi mondom – pedig úgy illenék, hogy Ölveczki Károlynak nevezzelek – de a munka során mindenkinek Karcsi vagy Karcsi bácsi voltál - határozott, célratörő ember lettél, nem szeretted a mellébeszélést. A megbeszéléseket ugyanígy vezetted, tisztelted más idejét, mert tudtad, hogy az idő az, amit még az sem tud visszafizetni, aki hálás érte. Viszont hagytál időt az értelmes eszmecserére, a vitára. Vitatkoztunk is, de a cél nem a másik megsemmisítése volt, nem az elzárkózás más gondolatoktól, szemlélettől – a célod az igazság védelme volt - de nem mindenáron. Amikor el tudtad fogadni a másik érveit, odaálltál, sajátoddá tetted és képviselted. Ha körülnézünk ma a világban, akkor érthetjük meg igazán milyen nagy dolog ez.
Karcsi - hogy elmentél és itt hagytál minket - kevesebb lett az olyan politikus, aki nem a pozícióért önmagáért, nem egy székért küzdött. Persze valljuk be, aki politikusnak áll, azért szereti, ha szavának súlya van, de csak akkor van igazából súlya, ha mögötte teljesítmény áll és nem elvtelen alkuk. Mögötted ott volt a teljesítmény.
Az egyszerű falusi környezetünkből emelkedett ki a mérnök, a politikus. Meg kellett küzdenie kemény munkával mindazért, amit elért. A hűség, a megbízhatóság, a határozottság, a dönteni tudás jellemezte, és minden körülmények között vállalta álláspontját. Véleményét mindenkinek szemtől szembe megmondta. Következetes és kiszámítható volt. Nem engedett az igazából, nem váltogatta a meggyőződését.
Karcsi barátunk a hátunk mögött is azt tette, azt mondta, amit előttünk. Nyílt és nyitott ember volt, nem szervezkedett, nem taktikázott. Bízott felkészültségében és az erre épülő, bátor érveléseiben.
Károly mindent, amit élete során tett, mindazt a sok eredményt, amit elért, született tehetségének és szorgalmának köszönhette. Vele dolgozni állandó kihívást jelentett, koncentrálást az adott feladatra. Óriási volt az érdeklődési köre, és ebből adódóan tájékozottsága is. Sokaknak kisebbségi érzésük volt mellette, és voltak, akik emiatt nem tudtak partnerei lenni. Igazi alkotó mérnökként érezte, és tudta, hogy magasak a követelményei, de elvárásaival színvonalas munkára ösztönözte környezetét. Ha valamit látványosan nem szeretett, az a bürokrácia volt. Azt gondolta, elegendő az adott szava, szakmai hitelessége, és becsülete. Tenni akaró, operatív beállítottságú vezetőként nem akarta, hogy az iratok fontosabbak legyenek, mint a lényeg, ami hitvallása szerint: a tanulás, az oktatás, a jövő generációjának formálása.
Kedves Karcsi bácsi!
A mai korban hosszúnak nem számító, de teljességet adó életeddel, szerteágazó feladataiddal, társadalmi szerepvállalásaiddal összekötötted a régi és a jelenkori Nyergest, mindenkor elkötelezve magadat az itt élőkért.
Városunk képviselő-testülete 2015-ben díszpolgári címet adományozott számodra. Nem csak a rendszerváltoztatást is megelőző városépítő, önkéntes szerepért, ami 1990 után öt cikluson át folytatódott a testületben, hanem szakmai múltadért. A lendületért, amit életpályádon tanúsítottál, a közeledben dolgozó fiatalok neveléséért, bátorításáért, kiemelkedő vezetői munkádért – cégeknél és önkormányzati tisztségeidben.
Nyergesújfalu mai megjelenése nagyban köszönhető aktivitásodnak, hiszen alpolgármesterként, fejlesztési bizottság elnökeként kenyérkereső munkád mellett a városházán is szakmailag felvértezve követted szinte napi szinten a munkálatokat, a beruházásokat, fejlesztéseket.
Emellett családot összefogó jó apa voltál, aki határozottan irányította fiai kibontakozását, egyéb elfoglaltságok mellett is igazi családfőként támogatva szeretteidet, amikor erre volt szükségük.
A civil életben feladatod volt szervezőként az idősek otthona alapításához kapcsolódóan és a templomfelújításban is, aktív önkéntes tagja voltál a Vöröskereszt helyi csoportjának, a német testvérvárosi együttműködés alapítója, egyik fáradhatatlan motorja, Pick-kapitánya szintén Te voltál.
Német barátaid üzenik: Köszönünk mindent, a szép találkozásokat, a csodálatos barátságot! Soha nem fogunk elfelejteni! A barátokat nem veszítjük el!
Hivatásod és szülővárosod iránti elkötelezettséged, fáradhatatlanságod, humorod, karizmatikus személyiséged pótolhatatlanná tett.
Fájó szívvel búcsúzom annak a közösségnek a nevében, amely a rendszerváltáskor jött létre. És amelyiknek Te alapító tagja voltál a városban – sok más társaddal együtt. Sikeres politikus lettél a települési szavazók javára szolgáló öt cikluson át. Húsz évig tartottak szavazóink méltónak a bizalomra.
Búcsúzom az önkormányzat szavazópolgárai nevében is. Elköszön az önkormányzat képviselő-testülete.
Elköszönnek a hivatali köztisztviselők, a polgármesteri hivatal munkatársai.
Búcsúzom kedves családod nevében. Nincsen emberi szó a fájdalom kifejezésére – a veszteség pótolhatatlan.
Mindent köszönünk Ölveczki Károly családjának. Köszönjük, hogy a magánéletükből mi is kaphattunk – elvettünk! – a városi közélet javára.
Elköszönnek a barátok, az ismerősök, mindazok, akik számára fontos voltál.
Családod Fehér László klarinétművész előadásában a legkedvesebb nótáddal búcsúzik, amit oly sokszor hallhattunk szép hangodon a baráti, családi, hivatalos összejöveteleken.

Kedves Díszpolgárunk, kedves Károly, köszönjük, hogy ismerhettünk!

Isten adjon neked örök nyugodalmat!

/Balázs István és Mihelik Magdolna búcsúbeszéde/

 

 ma: 2021. április 19., hétfő, Emma napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Tivadar napja lesz.

ugrás a lap tetejére