Háttérkép

Járvánnyal kapcsolatos információk

hJÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK
 
A lapzárta időpontjában (03.23.) napi 10 ezer körüli új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 252 fő volt a napi elhunytak száma, ami az eddigi legmagasabb. A gyógyultak száma jelenleg 373 666 fő, az aktív fertőzöttek száma 188 525 fő. Eddig  1 589 601 fő a beoltottak száma, ebből 479 389 fő már a második oltását is megkapta. Ez Európában a legjobb arány. A szakemberek szerint a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.
Nyergesen a heti karantén-esetszám 200 fő körül mozog, úgy, hogy ebben már nincsenek óvodai, iskolai csoportok. Egy háztartáson belül – és mindenhol, ahol megjelenik - a korábbi időszakkal ellentétben intenzívebben terjed a vírusmutáns, így vélhetően lényegesen nem kevesebb a betegek száma, mint a karanténban tartózkodóké.
A drámai fordulat amellett történik, hogy a legidősebbek, a súlyosabb krónikus betegséggel élők, az idősek otthona lakóinak és alkalmazottainak többsége, valamint az egészségügyben dolgozók megkapták az oltást, és sokan a korábbi betegség miatt még védettek.
Egyre többen ismerünk környezetünkben olyan középkorút és fiatalt, aki kórházba került, és drámai fejleményei is vannak kis helyi társadalmunkban a megbetegedéseknek. A hozzátartozók gyászában osztozunk. Jobbulást kívánunk mindazoknak, akik jelenleg betegek, vagy hetek-hónapok után is küzdenek a koronavírus okozta problémákkal.

KÉRJÜK ÖNÖKET:
•    KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT, VAGY TÜNETES ÉS A VELE EGY HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ NE MENJEN VÁSÁROLNI, PATIKÁBA, KÖZTERÜLETRE, BÁRHOVÁ, AHOL MEGFERTŐZHET MÁSOKAT. Tesztre lehet menni. Ha szüksége van valamire, kérjen segítséget.
•    Akik nem fertőzöttek, tervezzék meg a bevásárlást, hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, a beoltottakat is beleértve - a vírust mindenki tovább tudja adni, ha maga nem is fertőz,
•    jön a kerti munkák ideje, a barkácsáruházakat és kertészeteket módjával látogassuk, most ott van tömeg,
•    ha tudjuk, kerüljük a tömegközlekedést,
•    a találkozásokat csökkentsük, amennyire lehet,
•    kerüljük a kültéri játszóeszközöket, a zsúfolt kirándulóhelyeket,
•    Húsvétkor jobb, ha elmarad a rokonlátogatás, nagyobb családi összejövetelek,
•    A TÁVOLSÁGTARTÁS, KÉZMOSÁS, MASZKVISELÉS EGYRE INKÁBB EMBERÉLETEK SZÁMÁBAN MÉRHETŐ FELELŐSSÉG.

TUDJUK, MINDEZ SOK LEMONDÁSSAL JÁR, DE MOST NEM LAZÍTHATUNK!

Az önkormányzat jelenleg nem rendelkezik a járványhelyzethez kapcsolódó rendeletalkotási joggal, úgy, mint tavaly. Így területeket lezárni nem tudunk, viszont az alkoholfogyasztás közterületen az egész ország területén tilos. A dohányboltok és más boltok előtt is. A rendőrség ellenőrzi, de a határok védelme és más feladatok miatt – ami leköti erőiket - fontos, hogy járőrök nélkül is kövessék a szabályokat a településen élők.
COVID-OLTÁS - VÁRJUNK TÜRELMESEN!
Amint a közösségi oldalon már korábban jeleztük, a háziorvosok minden körzetben leterheltek: a korábbiaknál sokkal több telefont intéznek, mire a kórházi oltópontokra, vagy a saját rendelőbe történő behívások (esetenként az utaztatás) megszervezése végbemegy. Nem tudnak válaszolni az oltási sorrenddel kapcsolatos kérdésekre. Kérjük, ne hívják emiatt az orvost, rendelési időn kívül végképp ne, hiszen kötelező idején kívül is jóval többet tölt a rendelőben. Az oltási tervet nem a háziorvos határozza meg, ebben igen szűk a mozgástere. A listák az oltási terv alapján készülnek, érkeznek. Vannak betegségek, amelyek súlyosabbak, mint a magas vérnyomás, vagy más, gyakori problémák. Így akár 18 éveseket sorolnak 80 évesek elé. Attól, hogy valaki nem hozza nyilvánosságra a bajait, még beteg lehet, akár súlyos beteg. Orvosaink továbbiakban is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot mielőbb beadhassák, emiatt a megadott telefonszámon keresik majd betegeiket.

További információk:
1.    Abban az esetben marad el csak oltás a központilag összeállított és az orvosoknak eljuttatott névsorban szereplőknél, ha akut betegség, vagy az oltóanyag elutasítás miatt az oltást nem tudják beadni.
2.    A Pfizer és Szputnyik oltóanyagot eddig csak kórházi oltópontokon kaphatják meg a jelentkezők.
3.    Az oltóanyag beérkezése után szétosztott Shinopharm oltást eddig a háziorvosok adták be. Ez a kínai oltóanyag az idősebb korosztály számára is beadható.
4.    Az Astra-Zeneca oltóanyag jelenleg csak a 60 év alattiaknak adható, jellemzően a krónikus betegséggel rendelkezők kapják.
Fontos szabály változatlanul, hogy légúti tünetes, lázas betegeket sem a háziorvosi sem az ügyeleti rendelő nem fogad. Kérjük a szülőket, hogy a gyermekorvosi rendelést is csak nagyon indokolt esetben vegyék igénybe, a leírt szabályok ott is érvényesek. Telefonon kérjenek ilyen esetekben tanácsot!

OLTÓPONT A DR. TÁBORI LAJOS RENDELŐINTÉZETBEN
A járásban – a már működő esztergomi, kórházi oltópontok mellett – jelenleg csak városunkba jelöltek ki tömeges oltópontot. Talán nem véletlenül, hiszen szervezésben az első hullámban kicsit megelőztük a harmadikat, és ezt a kormányhivatal is látta. Nem tudjuk, mikor indul, várhatóan akkor, ha a korábbinál is jelentősebb tételben érkezik vakcina az országba. Az előkészületeket megtettük, orvosaink, az egészségügyi személyzet lelkesek, az eszközöket beszereztük. Mivel a környékre a megye más részeiből is érkeznek majd oltásra, szükség lesz a környékbeli parkolóhelyek időszakos zárására. A védőnői szolgálat területe különálló, így ott lesz az oltópont, a védőnők átmenetileg a rendelőintézet második emeletére költöztek.
A behívás ugyanúgy történik majd, mint eddig, helyben nem lehet jelentkezni.

MIKOR HÍVJUNK MENTŐT?
Az orvosok javaslata szerint MINDEN LÉGÚTI TÜNET LÁZZAL, VAGY LÁZ NÉLKÜL, HASMENÉS, HÁNYÁS, SZAGLÁS ÉS ÍZLELÉS ELVESZTÉSE és még egy sor tünet COVID-GYANÚS. Ilyen tünetekkel tehát ne menjünk közösségbe, viszont hívjuk fel háziorvosunkat, aki tesztet kér. Ne várjunk, ez életet menthet!
Az egyedülálló betegek különösen nehezen viselik a betegséget, hiszen itt látogatókról általában nem lehet szó. Naponta többször is érdeklődjünk hozzátartozóink állapota felől! Amennyiben az igazolt, vagy gyanús esetekben magas lázzal, köhögéssel, mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel szembesülünk, hívjuk a 112-t, vagy menjünk COVID SBO-ra (sürgősségi osztály). A nehézlégzés nem biztos, hogy fekve érezhető, mozgás közben (lakásban!) hamarabb.

VÁROSI TESZTELÉS
Március 5-én a fertőzést 24 óra elteltével kimutató antigénes (orrváladékos) és kérésre antitestes tesztelés volt a régi iskolaépületben, 220 tünetmentes jelentkezővel. A nap végére a minták tíz százaléka volt pozitív. A jelentkezőknek és a városnak fontos, hogy ilyen tesztelésekkel próbáljuk meg akadályozni a vírus gyors terjedését. Továbbra is elérhető az „orros” teszt a gyermek- és háziorvosoknál, erről folyamatosan gondoskodunk.

NEVELÉSI INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA
A fertőtlenítések után, jelenleg kivételes esetben, a munkahely védelmében lehet igénybe venni a felügyeletet. Az óvodában többnyire megértették, a bölcsődében nem mindenki: a gyermekek és a család számára az a legjobb védekezés, ha nem mennek most közösségbe. Ezzel másokat is védhetnek. Aki nem dolgozik, mert másik gyermekkel vagy más okból otthon van, ne vigye bölcsődés gyermekét az intézményekbe, kivéve, ha veszélyeztetett. Ez nem feltétlenül az ilyen státuszt jelenti, ebből igen kevés van a városban. Amennyiben a bezártság, vagy más miatt vannak konfliktusok a családban, a bölcsődében és óvodában ezt tárják fel a kedves szülők. Természetesen koronavírusos vagy tünetes háztartásból nem járatunk gyermeket közösségbe!
A szabályok változhatnak, figyeljék a megbízható oldalakat, híreket, a jogszabályok tekintetében a Magyar Közlönyt.
Vírusmentes áprilist a kedves Olvasóknak!

Mihelik Magdolna

 

 ma: 2021. április 19., hétfő, Emma napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Tivadar napja lesz.

ugrás a lap tetejére