Háttérkép

Járványügyi helyzet

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet és életbe lépett a járványügyi készültség. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Európában és Magyarországon is. A kormány célja, hogy az életeket megvédjék oly módon – a közakaratnak is engedve, hogy közben az ország működőképessége megmaradjon, működjön az állam, a helyi közösség és a család működtetésének alapja, a gazdasági. Ehhez működő bölcsődék, óvodák, iskolák szükségesek. Ahhoz, hogy ne kelljen bezárkóznunk, most különösen fontos a már érvényben lévő és könnyen betartható szabályok betartása.
A helyzet és a szabályozás folyamatosan változik. Összefoglalónk lapzártakor, szeptember 24-én készült. Kérjük, a naprakész, hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.
Az alábbi szabályok és tanácsok betartásával jelentősen csökkenthető a kockázat:
•    Szeptember 21-től kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban, így a polgármesteri hivatalban és a kormányablakban is.
•    A maszk ruhadarabbá vált, és, ahogyan kabátról vagy szappanról, maszkról is magunknak kell gondoskodnunk. Szerencsére jelenleg kedvezőbb áron vásárolhatjuk, mint tavasszal, így javasolt komolyabb, FFP2 maszkok beszerzése, ha járványügyi szempontból kockázatos helyre megyünk. (Ez a típus jól szellőzik, és már olyan védelmet biztosít, ami alapján rendszeres viselője esetében a kontakt-státusz megítélése is más, például egy munkahelyen.) Kaphatóak mosható, szelepes, eldobható betétes maszkok, ez az egyik a legjobb és gazdaságosabb megoldás.
•    Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
•    Iskolák, óvodák – Kiemelten fontos a szülők és a tanárok felelőssége. A tanévet normál menetrend szerint kezdte az ország. Az iskolák protokollt kaptak a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe, amíg nincs negatív tesztje, vagy orvosi igazolása. Felelős magatartással, gyakran elhangzó és betartott szülői útmutatással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése. Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell.
•    Szeptember 21-től a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva. A kormány célja nyilvánvalóan az ágazat működésének megmentése, az időponté vélhetően az, hogy vacsoraidőben nyitva lehessenek a vendéglátóhelyek. Itt is fontos a távolság betartása.
•    500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható, kültéren sem.
•    Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nehany-egyszeru-magatartasi-szabaly-betartasaval-sokat-tehetunk-fertozes-ellen
•    Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor a tesztelésig vagy az orvosi konzultációig ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
•    A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. A PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette. Sokan még ma sem tudják, pedig érdemes legalább ilyen helyzetben némileg tájékozottnak lenni, hogy a háziorvos által megrendelt teszt ingyenes, és az is volt.
•    A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. A közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.    
•    A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.     
•    Hol  lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek
•    A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat. Ugyanakkor továbbra is fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, a lehető legkevesebb veszélynek tegyék ki magukat, és hordjanak maszkot, esetleg kesztyűt, gondoskodjanak a rendszeres kézfertőtlenítésről!
•    Látogatási és intézmény-elhagyási tilalom van érvényben az ország minden szociális intézményében, valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében. Ez lelkileg is megterhelő a betegekre, családokra, intézményi dolgozókra nézve, de a helyzet ezt megkívánja. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/intezmeny-elhagyasi-es-latogatasi-tilalom-szocialis-intezmenyekben, https://koronavirus.gov.hu/cikkek/teljes-koru-latogatasi-tilalmat-rendelt-el-korhazakban-az-orszagos-tisztifoorvos
•    A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Több, a magyar családokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született, és a Gazdaságvédelmi operatív törzs is folyamatosan dolgozik. A kormány szeptember 19-én jelentette be, hogy a  háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítja.
•    A járványügyi készültség alatt is működik az Operatív Törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét.

HELYI INTÉZKEDÉSEK, TANÁCSOK
Érthető igény, hogy helyi létszámadatokkal szolgáljunk. Beteglétszámról korábban se tudtunk hivatalosan, egy-két helyi esetről hallottunk. Nincs veszélyhelyzet kihirdetve, így jogszabály nem ad felhatalmazást a kormányhivatalnak települési adat közlésére – se karantén, se betegek tekintetében. Megyei és országos adatok vannak, ezekből, és a „városi információáramlásból” lehet következtetni arra, milyen intenzitással terjed a betegség. A mai napon helyben 15 körüli igazolt betegszám biztosan van, ennyi esetről tudunk, de lehet több is. Az igazolt betegek számánál – járványügyi szakértők szerint – harmincszor nagyobb lehet a valós esetszám, de ez az országra vonatkozó becslés, és nyilván nagyobb ez a szorzó nagyvárosban, mint nálunk. A fertőzöttséget mutató térképek alapján a járvány eloszlásának köze lehet a települések autópálya- és főút-összeköttetésének, a régiók település- és népsűrűségének, továbbá a nagyobb városok esetében az ingázásnak.
A terjedés szakemberek szerint családon belül szinte biztos és ugyanez vonatkozik a védőtávolságon belüli, maszk nélküli interakciókra. A legújabb kutatások szerint ez a vírus 90 fokon is életben marad, így a kézmosás fontos része a szappan, vagy fertőtlenítő. 10-15 méterre is repül tüsszentéskor, köhögéskor, ezért ilyen tünetekkel ne menjünk közösségbe. (Ha biztosak vagyunk abban, hogy ez csak szénanátha, maszkot tanácsos felvennünk – esetleg a zsúfoltabb utcán is, mert mások nem ismerik kórképünket és könnyen fellép a népharag.)

AZ INTÉZMÉNYEK TOVÁBBI MŰKÖDÉSE ÉRDEKÉBEN:

A szülő köteles értesíteni az intézményt, ha gyermeke koronavírus-gyanús, vagy igazolt beteg. Fogadjuk el a rendelkezéseket. Ne próbáljunk a gondozónők, óvónők megtévesztésével lázas, tünetes gyermeket közösségbe vinni, amíg nincs orvosi igazolása vagy tesztje - náthával sem! Tudjuk, a munkahely miatt teszik, de most nem tehetik. Ha bekerül a fertőzés és karantént rendelnek el ovis csoportokra, osztályokra, nem nyergek időt, sőt… Ne menjünk fogorvoshoz, csak, ha nagyon muszáj! Az veszélyes üzem. Ne vezessük félre az orvosokat, ha tünetesek vagyunk. Nélkülük nincs gyógyítás. Ne bátorítsuk az intézményekben dolgozókat a szabályok megszegésére, akkor sem, ha a szabályt nem tartjuk logikusnak, és esetleg nem is az. Betegséggóc kialakulása esetén ők lesznek, akik a felelősséget viselik. A hőmérő használata már a központi rendelkezés előtt megjelent az intézményeknél, ennek egyik oka, hogy sajnos voltak, akik elhallgatták betegségüket. Október 1-jétől erre központi előírás van.
Jön az őszi idő. Kérjük, hogy a rendelőbe - előre megbeszélt időpont esetén - a megadott időpontra érkezzenek, nem korábban, mert várakozni továbbra is csak a szabadban lehet.
A védekezéssel kapcsolatos központi és helyi szabályok betartatása, az általános iskola esetén a KLIK és a helyi iskolavezetés hatásköre. Középiskola esetén a szalézi intézményfenntartó és az intézmény vezetői. A Városházán működő kormányablak nem a polgármesteri hivatalhoz tartozik, így eltérő szabályok lehetnek az épület irodáiban. Bölcsőde, óvoda, iskolai étkeztetés, rendelőintézet, polgármesteri hivatal, gyermekjóléti szolgálat, művelődési ház esetében az önkormányzat és az intézményvezetők a felelősek. A civil szervezetek működésére a foglalkozásoknak, stb. helyt adó intézményi szabályok mellett maguk vagy a sportszövetségek által meghatározottak vonatkoznak.
A nevelési intézményekre vonatkozó központi rendelkezések, eljárásrendek augusztusban megjelentek. Sor került a mindenre kiterjedő fertőtlenítésekre és a takarítás, fertőtlenítés szigorú rendben folyik. A tanítási órán a maszk általánosan nem kötelező, de, ha az iskola így dönt, vagy a pedagógus kora vagy betegsége miatt ezt kéri, el kell fogadni ezt az igényt. A szabályokról az iskolák és az óvodák tájékoztatták a szülőket, tanulókat, ezeket nem részletezzük.
Az egészségügyi szempontból biztonságos környezetet otthon és az intézményekben is meg kell teremteni. Az intézményekben biztosítottuk:

•    vírusölő hatású kézfertőtlenítő a bejáratoknál – ezúton is köszönjük a Zoltek Zrt. felajánlását az önkormányzati és más fenntartásban működő intézmények nevében.
•    A szappanos kézmosás és vírusölős fertőtlenítési lehetőség a mosdókban biztosított, papírtörlőkkel elláttuk az intézményeket.
•    Folyamatos a fertőtlenítő takarítás, a szellőztetés, a játszóeszközök fertőtlenítése.
•    Az étkezés megszervezése az iskolában nem volt könnyű. Részletes szabályozása van minden munkafolyamatnak, a dolgozók egészségi állapotát gyorsteszteléssel is rendszeresen ellenőrizzük.
•    A távolságtartás miatt és az eterniti étkezőépület építési munkálatai okán dobozos szállítást is kellett kérni, ami havi több százezer forint többletköltség és a természetre sincs jó hatással, további hátránya, hogy leves helyett ivólevet kapnak a tanulók.

GYORSTESZT ALKALMAZÁSA
•    A város valamennyi bölcsődei, óvodai, iskolai (általános-, közép és zeneiskola) alkalmazottját, pedagógiai szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat, a rendelő és a városháza alkalmazottait gyorsteszten szűrtük. Költsége önkormányzati forrásból 8.000 forint/teszt, eddig – tavasz óta - 4.8 millió forintot költöttünk tesztelésre a rendelkezésre álló készletből. Az egészségügyi személyzet egyre leterheltebb, így a gyakoribb szűrést tartalékoljuk a további, nehezebb hónapokra. (Tudomásunk szerint ilyen átfogó intézményi szűrés ritka az országban. Jó a visszhangja, mert valamilyen szintű biztonságérzetet ad. A kontaktgyanú miatt jelentkezőket szűrjük, azonban a sok átutazó, a gyárakba máshonnan érkezők miatt a teljes lakosság szűrésének nincs értelme, és a túl sok bizonytalansága mellett százmilliós nagyságrendű kiadással járna a többszöri vizsgálat.)
•    Az idősek otthonában és annak klubjában most a lakókat és a klubba járókat is tesztelték, összesen száz főt.

Az általunk vásárolt gyorsteszt megbízhatósága kimagasló, 98,2 százalékos. A gyorstesztekhez szükséges az ellenanyag vérben történő megjelenése, ami általában a fertőzést követő 4-5. napon mutat eredményt, hivatalosan ezért csak a nyálkahártya mintájával készülő PCR tesz fogadható el. A gyorstesztes pozitív eredmény esetén a háziorvos kirendeli a PCR-tesztet, vagy teszt nélkül nyilváníthatja pozitívvá a beteget. (Tünet esetén az önkormányzat nem végeztethet gyorstesztes szűrést, ekkor a háziorvossal kell konzultálni!)
Továbbra is figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát!

 

 ma: 2021. január 18., hétfő, Piroska napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Sára és Márió napja lesz.

ugrás a lap tetejére