Háttérkép

Adományok és beszerzések

ADOMÁNYOK ÉS BESZERZÉSEK A JÁRVÁNY TÖMEGES SZAKASZÁRA KÉSZÜLVE

Megérkezett a rendelőintézetbe az 1000 darab FFP2 orvosi maszk (jelenlegi piaci értékén 4 millió forint), amely magát megnevezni nem kívánó lokálpatrióta felajánlónak köszönhetően segíti az egészségügy munkáját. A felajánlónak nincs és nem is volt bármiféle kapcsolata az önkormányzattal, nem is céges adóalany Nyergesújfalun, így különösen értékes és megtámadhatatlan a segítség.  Másoktól sem áll távol a nemes cselekedet, így Hirsch Jenő üzletéből adott nagy mennyiségű műanyag árucikket az önkormányzatnak. A Lucart Kft. ügyvezető igazgatója, Babják Ákos két raklap (mintegy 1600 tétel) háztartási törlőkendőt és egészségügyi papírt ajánlott fel a cég részéről. Nagyon kedves táti hölgyek a gyermekrendelőnek varrtak maszkokat, ötszáz darabot, Bogár Melinda vezetésével. Óvodáink is folyamatosan szállítják a maszkokat, és több helyi alkotó is adományoz a lakosságnak, Mennerné Papp Márta és Némethné Győry Ildikó felajánlásaival találkozhattunk. A VetForte állatorvosi rendelő tulajdonosa, Bagi Fruzsina fertőtlenítőszert vásárolt a Benedek Elek Óvodának. A Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei szervezete Fleith Péterné helyi titkár közbenjárására 70 doboz (1500 db) augusztusi lejáratú kanalas Milka-csokitojást ajánlott fel nagypénteken, amelyet az óvodások a későbbiekben kapnak meg. A honvédségi ágyakról külön is beszámolok, az elkülönítő felszerelésében a testvérvárosi ágyaknak, kerekes-székeknek, takaróknak is szerepe lesz. A PZ Bau Kft., a Megawatt Kft. és a MapexBau Kft. is felajánlotta segítségét. Sok önkéntes is jelentkezett, még nem éltünk segítségükkel, egyelőre a közszféra ellátja a szükséges feladatokat. A kör napról-napra bővül, és idővel a már megnyitott számlaszámra is lehet utalni, kizárólag szociális célra, a segélykeret kiegészítésére. A képviselő-testület tagjai is itt tudnak jótékonykodni, úgy gondolom, az önkormányzat anyagi helyzete egy ideig biztosan nem igényli a hangzatos újságcikkeket a felajánlásról. Amint látják, nem a nettó 50 ezer forintos képviselői tiszteletdíj fogja megváltoztatni a helyzetet, de nyilván a képviselő-testület tagjai maguktól és pártállástól függetlenül érezni fogják a segítő szándékra vonatkozó belső indíttatást. A számla befizetéseiről minden Hírmondóban beszámolunk névvel és összeggel, ugyanígy a most esetleg kimaradt és további felajánlásokról.

Az önkormányzat beszerzései:
•    testet védő ruházat az egészségügy, az ellátásban részt vevők és a közfoglalkoztatottak számára a későbbi szakaszra
•    1000 db textil szájmaszk, kétrétegű, bélelhető – 70 éven felülieknek
•    textilek maszkok varrásához (rendelő, óvodák)
•    gyorsteszt (Németországból) 3200 darab, 5900 HUF/db
•    400 db FFP2 normál és szelepes maszk ellátáshoz a járvány tömeges fázisában intézményeknek (nem tudtuk, hogy kapunk adományként is)
•    3500 műanyag doboz, egyéb műanyag áru az ételkiszállításhoz, elkülönítőben étkeztetéshez (időben beszereztük, jelenleg áruhiány)
•    univerzális védőszemüvegek, védőruhák - elkülönítő (100% körüli védelem)
•    ipari szárítógép és mosógép elkülönítőbe (későbbiekben a rendelőé lesz)
•    7000 db sebészi maszk intézményeknek, a járvány tömeges időszakában betegeknek
•    ajtók kialakítása a rendelőintézet épületében (gyermekorvosi várók külön megközelíthetőek, felnőtt rendelések szintén, ami jó egy átlagos járványos időszakban is)
•    nagy mennyiségű fertőtlenítőszer, intézményi és utcai fertőtlenítéshez
•    a klórozásnál modernebb megoldások: ózon-generátorok és ionizáló lámpák beszerzése beltéri fertőtlenítéshez
•    izolációs területek (tornaterem, rendelő) felszereléséhez orvosi eszközök, ágynemű, zuhanyozókonténer bérlése)
•    élelmiszer-raktár kialakítása alapvető élelmiszerekből (nem azonnali osztogatásra, hanem a későbbi időszakban az üzletbe járás kiváltására, az ellátásban részt vevők védelmében)

Ezekből a legnagyobb összeget a teszt képviseli, melynek felhasználásáról az egészségüggyel döntünk, és még várjuk a népegészségügyi központ eljárási útmutatóját. Felhasználása bizonyos számú igazolt pozitív beteg esetében indokolt, jelentősége a kontaktkutatásban van, és a fertőzöttek gyors „kiemelésében”. Erre a kérdésre későbbi tájékoztatás alkalmával térünk vissza. Izolációs területet arra az esetre alakítottunk ki a mentőszolgálat és a rendelőintézet megfeszített munkájával, ha hirtelen válik tömegessé a járvány. Reméljük, utólag csak óvintézkedésként számolhatjuk el, de a beszerzések a cégek leállása és a nemzetközi szállítás problémái miatt sok tekintetben már most nehezen mennek, így időben lépnünk kellett. A kiadásokból 19 milliót képviselő tesztcsíkokon kívül 9 millió forint a védekezésre költött összeg, amit a költségvetési tartalék terhére költöttünk. Ezzel a később várható kisebb kiadásokon kívül mindent előkészítettünk. Szinte minden felhasználható „békeidőben”, kivéve a maszkok. Így legyen.

Mihelik Magdolna

 ma: 2020. június 03., szerda, Klotild és Cecília napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Bulcsú napja lesz.

ugrás a lap tetejére