Háttérkép

Tájékoztató hó-eltakarítás

hTájékoztató a hó-eltakarítási ütemtervről és a téli síkosság-mentesítési feladatokról

A telet minden évben tervezi az önkormányzat is, elsősorban ebből az okból foglalkoztat megfelelő PÁV-vizsgával rendelkező munkatársakat, és ezért vásárolt 2018-ban újabb Unimog járművet, hiszen a hóeltakarítási munkák bérlése kockázatos – mindenkinek ugyanakkor van szüksége rá, ily módon igen költséges is. Higgyék el, a kollégák lelkiismeretesen végzik a dolgukat, a fagy sokszor megakadályozza, hogy teljesen biztonságos utakat produkáljanak.  
A város közútjainak téli síkosság-mentesítéséhez a Polgármesteri Hivatalnak jelenleg három saját gépjármű áll rendelkezésre: 2 Unimog-munkagép hóekével szerelve és szóró- berendezéssel, valamint egy traktor hóekével, szóró berendezéssel ellátva. A fenti eszközök és a rendelkezésre álló fizikai állomány igénybevételével lehetőségeink szerint megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lehullott havat mihamarabb eltávolítsuk a város közterületeiről. A közút a 10-es utat és a bajóti utat tisztítja, az önkormányzat a saját közterületek útjait, a saját intézmények környezetét – rendelő, óvodák, művelődési ház telephelyei, más tulajdonossal nem érintett járdaszakaszok, mindezt mintegy 10 fővel, ami a rossz munkaerőpiaci helyzetben még 90 fő volt… Ehhez képest tudunk haladni.   
A családi házak és társasházak körüli járdaszakaszok takarítása a tulajdonos felelőssége, ez rendeletben is szabályozott.
(Elesés, vagy más baleset, vagyoni kár esetén a felelősséget a síkosság-mentesítésre kötelezett tulajdonos viseli, erre érdemes biztosítás kötésekor is figyelni.)  

A városban a hóeltakarítás három ütemben történik.
1.    A meredek gyűjtőutakkal kezdünk, majd a további gyűjtőutak tisztítása következik, ezekre az első ütemben kerül sor. Ezek az utcák: Jókai u, Tompa M u, Vadkörtefa u, Zelk Z u, Óvoda u, Babits u, Idom u, Hullám u, Cső u, Váci M u, Kölcsey F u, Felszabadulás tér, Ady E u, Tó u, Szent-Györgyi A u, Kálmán I u, Frankel L u. Ipari Park Önkormányzati útjai és a csomópont, a belterületi és külterületi kerékpárutak.
2.    Összekötő utak a második ütem során kerülnek megtisztításra.
3.    Egyéb utak (sík területen található utca, zsákutca, szűk utcák) a harmadik ütemben kerülnek tisztításra.

Egy alkalommal két tonna síkosság-mentesítő anyag kerül felhasználásra. Sózni csak az úttesten lehet, ennek környezeti kockázata azonban jelentős. Az egyéb jégfalók ára borsos, viszont alacsonyabb hőmérsékletnél is hatásosak. Az önkormányzat
(Ónos eső esetén a járművek sem tudnak közlekedni a meredek szakaszokon.)

Fentiekre tekintettel kérjük, hogy Lakótársaink - társasház és magánház-tulajdonosok egyaránt - az ingatlanuk előtti járdák síkosság-mentesítéséről a téli időszakban folyamatosan gondoskodni szíveskedjenek, mivel az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, ill. ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyainak tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról (5/2004. (I.28.) GKM rendelet mellékletének 3.2.2 pontja alapján). A járda és gyalogút tisztítása során ügyeljenek arra, hogy a burkolat ne rongálódjon meg.

Kérjük a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a csúszásveszélyes útszakaszt kerüljék a kritikus időszakokban, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. A téli útviszonyok más közlekedési magatartást igényelnek és egyidejűleg a teljes úthálózat letakarítása és síkosság-mentesítése nem biztosítható.

 

 ma: 2019. január 19., szombat, Sára és Márió napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

ugrás a lap tetejére