Háttérkép

GyIK

Gyakran Ismételt Kérdések ABC-sorrendben

A személyes találkozások, internetes fórumok és a polgármesteri hivatalba érkezett levelek alapján megtalálhatóak a leggyakrabban előforduló kérdések címszavakban – válaszokkal.

FAKIVÁGÁS elektromos hálózat mentén, kerékpárút mellett.

Az E-on megbízásából esztétikai szempontok mellett a fa túlélését is megakadályozó vágás - a kataszrófavédelem szerint - veszélyezteti a síneket, így kötelezték a vasúttársaságot, hogy a MÁV területén lévő féloldalasra vágott fákat távolítsák el. A munkát a MÁVKert Zrt. végzi, a fa elszállítására 3.5 tonnás (kis) teherautóra kaptak engedélyt, azonban bejelentések szerint ezt egy jóval nagyobb járművel is végezték. Fotó készült erről, bejelentést tettünk a cégnél és az E-On-nál is - újra.

 

HULLADÉKLERAKÓ

Miért nem nyitják meg újra a hulladéklerakót, van ott hely elég…

Nem felel meg a jelenlegi előírásoknak. Az önkormányzat – és a környező önkormányzatok - tulajdonában lévő hulladéklerakó rekultivációja, annak I. üteme - 10 év társulási előkészítés után - hamarosan megkezdődik. 2012-ben született meg az ezt támogató kormányhatározat. (A nyergesi lerakó teljes rekultivációjának költsége meghaladja az éves költségvetés összegét.) A közbeszerzést az 52 tagot számláló hulladékgazdálkodási társulás munkaszervezete írta ki, majd döntött.

Minden más szeméttelep és töltögetés a város környékén illegális, egy sem szerepel a földhivatali nyilvántartásban.

 

HULLADÉKSZÁLLÍTÁS

Miért nem lehet edényzet helyett a szolgáltatónál vásárolt zsákokkal megoldani a hulladékszállítást? Nincs szemetem, miért kell ürítést fizetnem?

A zsákok esztétikai hátránya mellett vélelmezhető, hogy sokan a zsákot nem vennék meg, így több hulladék kerülne az erdőszélre. Az állatok is könnyebben boldogulnának a zsákokkal. A legfontosabb érv azonban a hulladéktörvényben keresendő, ez teszi kötelezővé a szabványosított edényzetet. Van alkotmánybírósági határozat is: a 436/B/2003. AB határozata értelmében minden háztartásnál szükségszerűen keletkezik hulladék, melynek kötelező elszállítása során a szolgáltató részéről költségek merülnek fel akkor is, ha az edényzet üres, félig vagy teljesen van töltve.
„Nem életszerű, hogy a tulajdonos az ingatlan használata során rendszeresen, egyáltalán nem bocsát ki hulladékot, ezért a legkisebb méretű gyűjtőedény kötelező igénybevételének előírása és annak alapján a közszolgáltatási díj fizetése a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűsége elvének sérelmét nem idézi elő. Mindezzel nem ellentétes, ha a tulajdonos a rendelkezésre álló edény űrtartalmát nem teljes mértékig használja ki, míg mások azt teljes mértékig megtöltik. Az esetenként előforduló, a szerződött mennyiségnél kevesebb szemét kibocsátása miatt, vagy „üres” gyűjtőedény alapján kifizetett szolgáltatási díj a szolgáltatás és ellenszolgáltatás aránytalanságát nem vonja maga után, mivel a szolgáltató ilyen esetekben is megjelenik, és költségei merülnek fel.” Természetesen az edényből „elmaradt” bizonyos hulladékok égetése tilos, a tüzelésre hivatkozni nem célravezető.

 

JÁRDÁK, ÁRKOK

Ki köteles a járdák, árkok tisztítására és felújítására?

Az érintett ingatlan tulajdonosa. A közterületi járdák, árkok felújítása viszont az önkormányzat feladata, ezt a forgalom és az állapot figyelembe vételével végzi az adott éves költségvetési előirányzat lehetőségein belül.

 

NŐI SZÁLLÓ felújítása

Miért nem újítja fel az önkormányzat a női szállót?

Az építészetileg figyelemre méltó, évek óta üresen álló épület tulajdonosa nem az önkormányzat; eladása tudomásunk szerint nincs tervben. (Az épület a művelődési ház mellett áll.)

 

UTAK karbantartása, síkosság-mentesítése.

Városunkban a 10-es főút és a Bajótra vezető út van állami tulajdonban. Üzemeltetésük (kátyúzás, síkosság-mentesítés, felújítás, festés, takarítás) állami feladat. A többi úté értelemszerűen önkormányzati feladat.

 

 

 

 ma: 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Klára napja lesz.

ugrás a lap tetejére